کاوش موضوع لاشبرگ
صفحه اصلی
لاشبرگ
کمپوست (به انگلیسی: Compost) به ترکیبی از مواد آلی گفته میشود که بهعنوان کود گیاهی و بهبوددهندهی ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک کاربرد دارد. کمپوست معمولاً از طریق تجزیهی پسماندهای گیاهی و غذایی، بازیافت مواد آلی و استفاده از کود دامی تهیه میشود. این ترکیب، سرشار از مواد مغذی گیاهی و موجودات میکروسکوپی مفیدی مانند باکتریها، پروتوزوآها، نماتدها و قارچها است. استفاده از کمپوست سبب افزایش حاصلخیزی خاک در باغها، فضای سبز شهری، باغبانی، کشاورزی شهری و کشاورزی ارگانیک شده و وابستگی به کودهای شیمیایی تجاری را کاهش میدهد.
از جمله مزایای کمپوست میتوان به تأمین مواد مغذی برای گیاهان، بهبود ساختار خاک، افزایش میزان هوموس یا اسید هیومیک در خاک، و ورود میکروبهای مفیدی اشاره کرد که به سرکوب عوامل بیماریزای خاک و کاهش بیماریهای ناشی از آن کمک میکنند.
در سادهترین حالت، فرایند کمپوستسازی با جمعآوری ترکیبی از پسماندهای سبز (مواد غنی از نیتروژن مانند برگها، چمن و ضایعات غذایی) و پسماندهای قهوهای (مواد غنی از کربن مانند ساقههای چوبی، کاغذ و تراشههای چوب) آغاز میشود. این مواد طی چند ماه تجزیه شده و به هوموس تبدیل میشوند. کمپوستسازی میتواند یک فرایند چندمرحلهای و دقیق باشد که در آن میزان آب، هوا و نسبت مواد غنی از کربن و نیتروژن بهطور کنترلشده مدیریت میشود. خرد کردن مواد گیاهی، افزودن آب و تأمین تهویهی مناسب از طریق همزدن منظم تودههای کمپوستی، سرعت تجزیه را افزایش میدهد. در این فرایند، قارچها، کرمهای خاکی و سایر تجزیهکنندگان به شکستن مواد آلی کمک میکنند و باکتریها و قارچهای هوازی، ورودیها را به گرما، دیاکسید کربن و یونهای آمونیوم تبدیل میکنند.
کمپوستسازی نقش مهمی در مدیریت پسماند دارد، چرا که مواد غذایی و سایر مواد قابل کمپوست حدود ۲۰٪ از زبالههای دفنشده در محلهای دفن زباله را تشکیل میدهند و به دلیل شرایط بیهوازی، این مواد در محل دفن به کندی تجزیه میشوند. کمپوستسازی جایگزینی زیستمحیطی و برتر نسبت به دفن این مواد در محلهای دفن زباله بهشمار میآید، زیرا تولید گاز متان را که ناشی از شرایط بیهوازی است کاهش میدهد و همچنین منافع اقتصادی و زیستمحیطی به همراه دارد.
از دیگر کاربردهای کمپوست میتوان به استفاده در بازسازی زمینها و آبراهها، ساخت تالابهای مصنوعی، و پوششدهی محلهای دفن زباله اشاره کرد.... بیشتر در ویکی پدیا